Siden 1989 har de ansatte på Norsk Teknisk Ortopedi (NTO) på Ottestad utenfor Hamar jobbet målbevisst for å forenkle livene til pasienter over hele landet som har bruk for armproteser og grepsforbedringer.
NTO er faktisk det eneste ortopediske verkstedet i Norden som har spesialisert seg på armproteser, og her lager de alle typer proteser fra de enkleste fingerprotesene til høyteknologisk avanserte overarmsproteser. Mange av de ansatte har vært i bedriften i mange år, og har en unik kompetanse og spesialisterfaring som kommer pasientene til gode.
– Bredden i både alder, utdanning og erfaring hos de som jobber her gjør oss til et herlig sammensatt team, hvor vi alle har et felles mål om å alltid levere det beste resultatet for hver enkelt bruker, sier daglig leder Mette Thorslund.
Tett på brukerne
Hos NTO er det ortopediingeniørene som har den tetteste kontakten og oppfølgingen av pasientene. De fire ingeniørene dekker hele landet, og er stadig ute på reise for å møte de som har behov for proteser og grepsforbedringer. Behovet til hver enkelt bruker kartlegges gjennom samtaler, og det blir tatt mål og avstøpninger som så danner grunnlaget for produksjon av proteser på verkstedet til NTO på Ottestad.
Trond Peder Schonhowd er klinikkleder og ortopediingeniør hos NTO, og forteller at den tette kontakten de får med pasientene er alfa og omega for et godt resultat.
– Flere brukere følger vi jo gjennom mange år, og vi blir godt kjent både med det enkelte mennesket, og hva de trenger for å kunne fungere best mulig. Vi bygger opp en tillit til brukerne som gjør at vi kan snakke åpent sammen om erfaringer og behov som endrer seg, og slik får vi det beste resultatet, sier Schonhowd.
NTO tilstreber korte ventetider, og jobber alltid for at brukerne skal få prøve den nye protesen i løpet av en måned etter at de har vært i kontakt med en ortopediingeniør og tatt mål. – Det er en service vi får vi til gjennom god planlegging og en velsmurt organisasjon med masse kompetanse her hos oss på NTO, sier Trond Peder Schonhowd.
Ser alltid etter den beste løsningen
– Det å hele tiden være løsningsorientert, både i forhold til hver enkelt protese og hver enkelt bruker ligger til grunn for det daglige arbeidet vårt. Her på huset har vi for eksempel teknikere som går Petter Smart en høy gang, og som har lang erfaring i å finne spesialtilpassede løsninger i de tilfellene det er bruk for det, sier Bjørn Ludvik Lien. Han er teknisk sjef på verkstedet, og forteller at teknikerne og de andre på verkstedet hele tiden har en tett dialog med ortopediingeniørerne, slik at de sammen jobber for å optimalisere alle protesene.
Seniortekniker Jon Arne Pettersen er i ferd med å ferdigstille en proteseløsing for en kvinne som driver med styrketrening, og er avhengig av en protese med spesialgrep som passer perfekt for henne. – Her bruker vi metall og skinn som ved hjelp av godt håndverk, sveising og mekanikk gir oss resultatet vi er ute etter. Et godt eksempel på at vi må se på behovene til hver enkelt bruker og finne individuelle løsninger, påpeker Pettersen.
Stort spekter
På verkstedet til NTO produserer og tilpasser de et stort spekter av ulike proteser. Seniortekniker Fred Kristian Nordstad viser blant annet frem en arm du må kaste både to og tre blikk på for å se at den ikke er ekte.
– For noen pasienter betyr det mye at andre ikke ser at du mangler en del av armen, og da kan denne protesene med et veldig naturlig utseende være et fint alternativ. Det handler hele tiden å se hver pasient for seg, og ta hensyn til de unike ønskene og behovene de har for å få det beste resultatet, sier Nordstad.
Tom Nygård er en av de fremste ekspertene hos NTO på proteser der funksjonene og bevegelsene blir drevet av elektriske motorer.
– Disse elektriske protesene blir styrt av signaler fra elektroder eller forskjellige typer brytere, forklarer Nygård. Også her er spennet stort og mulighetene mange. Nygård viser frem alt fra enkle protester som kan utføre én bevegelse eller et grep, til mer avanserte elektriske håndproteser med et stort utvalg av funksjoner og flere bevegelige ledd.
Tilpasninger og reparasjoner
Slitasjen på protesene er ofte stor, og vedlikehold og reparasjoner er en viktig del av virksomheten til verkstedet. – Særlig proteser som brukes i daglig arbeid kan det gå hardt utover, og de får vi inn her til service. Også her jobber vi så effektivt som mulig slik at vi får ned ventetiden for brukerne mest mulig, sier ledende tekniker Jørn Einar Østvang.
På verkstedet til Norsk Teknisk Ortopedi tilpasser de og syr om et stort antall hansker og votter hver år. Produksjonsansvarlig Mette Østvold er en av de som med godt håndlag og ekspertise sørger for at både arbeidshansker, votter og skihansker til både voksne og barn og votter spesialtilpasses behovene hos den enkelte bruker.
– Det at alle skal ha votter eller hansker som er tilpasset akkurat deres grep og deres hånd synes jeg skal være en selvfølge. Når vi får tilbakemeldinger spesielt fra små barn som opplever glede over ortoser med Spiderman-motiv eller votter som passer akkurat til deres hånd oppleves det som veldig givende. Det er jo akkurat derfor vi er er, sier Mette Østvold.
Mønsterbedrift
Når du kommer inn i lokalene til NTO på Ottestad er det umulig å ikke bli imponert over den høye graden av gjennomgående orden og ryddighet over alt, både på arbeidsplassen til den enkelte og på alle arbeidsstasjoner og spesialrom. Daglig leder Mette Thorslund forteller at dette har vært en av grunntankene i bedriften helt fra starten av når Tomm Kristensen grunnla NTO på slutten av åttitallet.
– Her har hver skrutrekker og trådsnelle sin plass, er man ikke en ryddig person når man starter her så blir man det fort. Det handler både om trivsel på arbeidsplassen og ikke minst om stolthet til jobben vi gjør. Protester er en veldig personlig ting, og det handler om respekt for menneskene som skal bruke de at produksjonen foregår i ryddige og rene lokaler, sier Thorslund.